"Mitenkäs sitä nyt oikein merenneitoillaan?" Osa 2: Pyrstöt 1/2


Hei jälleen kaikki merenneitoilun ystävät!

Kesä alkaa kohisten tehdä jo tuloaan. Toivottavasti kaikkien toukokuu on alkanut mukavissa merkeissä ja edes vähän auringon paistetta on mahtunut tähän muuten niin sateiseen kevääseen.
Seuraavana olisi vuorossa blogisarjamme "Mitenkäs sitä nyt oikein merenneitoillaan?" toinen osa: Pyrstöt. Ah, ne niin tärkeät merenneidon työvälineet. Vai mitäs niillä oikein tehdään ja minkälaisia kapistuksia ne on? Se selviää tuota pikaa :)


Mikä ihmeen pyrstö?

Merenneidon pyrstö eli lyhyesti kavereiden kesken vain pyrstö on merenneidon alaruumiin kalamainen osa, joka koostuu suomuisesta vartalosta ja hännän kärjessä sijaitsevasta evästä. Tarustoissa merenneitoja esiintyy jos jonkin näkösillä pyrstöillä, mutta kansainväliseksi ajatusmalliksi merenneidon pyrstöstä on koostunut idea Pienen Merenneidon tyylisestä pyrstöstä. Tätä ideaa noudattelee suurin osa kaupallisista pyrstöistä niin elokuvissa kuin asusteissakin.

Merenneitoilun, eli merenneidonlailla uimisen, harrastajat yleensä jäljittelevät tätä pyrstön illuusiota erilaisin asuin. Asut koostuvat vaihtelevista materiaaleista, joiden kaverina sisällä on lähes tulkoon aina monoräpylä (yksiteräinen räpylä, johon molemmat jalat sujautetaan). 
  Kaupallisesti pyrstöjä on valmistettu isolla volyymillä vasta 2000-luvun alusta alkaen ja niiden suosio kasvaa edelleen kovaa vauhtia. Valmistajia tulee markkinoille jatkuvalla syötöllä. Pyrstö voi parhaimmillaan tuoda uimarille itsevarmuutta, vahvistaa fysiikkaa ja edesauttaa hyvinvointia, mutta huonoimmassa tapauksessa se voi aiheuttaa myös vaaratilanteita. Käsittelemme näitä kohtian myöhemmin tässä blogipostauksessa, mutta seuraavaksi luomme läpikatsausta yleisimpiin aloittelijoille sopiviin merenneitoluharrastuksessa käytettyihin pyrstöihin. Mistä osista nämä niin sanotut pyrstöt koostuu? Onko niissä eroja? Mikä sopisi minulle parhaiten? Se selviää tuota pikaa.

Melusine, kaksihäntäinen merenneito, jota löytyy eurooppalaisista keskiaikaisista tarinoista .

Perinteinen Ariel paremmin populaarikulttuurissa tunnetulla pyrstöllä


Pyrstöjen ABC: Mistä ne  koostuu?

PYRSTÖ KANGAS eli "Lycrasukka"

Yleisin merenneitoiluharrastajan väline on tekstiilinen merenneidon pyrstö. Se koostuu kloorinkestävästä uimapukukankaasta, lycrasta, sekä aikaisemmin mainitusta monoräpylästä. Kangas muodostaa pyrstön vartalon sekä räpyläosan yhtenä isona kokonaisuutena. Kestävää kangasta on yleensä värjätty muistuttavaan erilaisia suomu- ja eväkuvioita. Kangas on erittäin joustavaa ja suurin osa tekstiilisistä pyrstöistä sopii valtaosalle kokohaarukoista huolimatta. Tekstiilinen pyrstö on siitä oiva, että juurikin joustavuutensa vuoksi se sopii harrastelijalle pidempään kuin mikään muu vastaava tuote. Kangas sallii reippaasti esimerkiksi junnarin kasvamisen.

  Pyrstökankaita voi hankkia yhdessä monoräpylöiden kanssa tai erikseen. Moni valmistaja myykin pyrstökankaita täysin itsenäisinä tuotteina, jotta merenneitoilija pystyy tahtoessaan vaihtavaan rikkoutuneen kankaan uuteen tai päivittämään värimaailmaa monoräpylää vaihtamatta, joka on usein kuitenkin koko pyrstön kallein osa. Pyrstökankailla uiskenteluun ei aina tarvita monoräpylää vaan uiskentelu onnistuu hyvin pelkällä pyrstökankaalla. Tätä suosittelen aina etenkin pienemmille innokkaille merenneitoilijoille, joilla ei ole vielä tarpeeksi voimaa monoräpylän ohjailuun. 


Eri värisiä MagicTail pyrstökankaita
(C) MagicTail.de




Teksiilipyrstöjä on erilaisia riippuen täysin valmistajasta. Monoräpylän rakenne ja sen kiinnitys sekä jalkoihin että pyrstökankaaseen vaihtelee suuresti. Yhteistä on kuitenkin se, että monoräpylä sujautetaan pyrstökankaan sisään ennen varsinaista käyttöä. Monoräpylän tehtävä on antaa uinnille vauhtia ja tukea delfiinipotkua.
  Yleisin räpylän rakenne on muoviterä ja neopreeniset sukkajalkataskut jalkaterille.
Jossain malleissa koko räpylä on peitetty neopreenilla, toisissa neopreenia on vain jalkataskujen osat. Neopreenisukkataskut ovat monoräpylävaihtoehdoista kaikista mukavin
valinta, koska räpylä ei pääse missään vaiheessa hankaamaan tai kiristämään käyttäjän jalkoja, vaikka koko ei olisikaan aivan täysin mennyt nappiin. Neopreenikangas luo jonkun verran nostetta eli kelluttaa räpyläosaa ja luo vetoa eli rasitetta uintiin kankaan raskautensa vuoksi.Normaalisti neopreenisukkataskulliset räpylät ovat kuitenkin kevyitä ja helppoja käyttääja sopivat hyvin aloittelevalle merenneitoilijalle.

Pyrstön räpylä osa ja miten monoräpylä sujautetaan kankaaseen sisään.
(c) FinFun Mermaids
Kangas ja räpylä erikseen. Kuvassa neopreenisukkataskut.
 (c) Suntail Mermaid Tails : Aurora Borealis Kid's tail



NEOPREENISUKALLISEN PLUSSAT & MINKAT

+ Kevyt paino
+ Erittäin mukava jalassa
+ Hyvä aloittelijalle
+ Edullinen

- Luo vetoa ja kelluttaa
- Hankala kuivata
- Lörppänä räpylä




Osissa pyrstöistä löytyy lähemmäs perinteistä monoräpylää kohti viety rakenne. Tällaisissa räpylöissä on erikseen jalkataskut, joko yhtenäinen eli molemmat jalat samassa taskussa tai molemmille jaloille suunnatut omat erilliset jalkataskut. Tällöin monoräpylä kiinnittyy jalkoihin jalkalenkein sukkamaisen rakenteen sijaan. Räpylä voi olla muovimaisen materiaalin lisäksi myös esimerkiksi kumia.

  Tämän tyylisissä räpylöissä löytyy paljon eri jäykkyyksiä ja erot eri taitotasoille on räpylöissä huimat. Perinteiset muoviset, joustava teräiset räpylät sopivat hyvin aloittelevalle merenneitoilijalle kuin taas kumiset, isot räpylät enemmän kokeneemmalle merenneitoilijalle. Mitä enemmän räpylän koko kasvaa sitä haasteellisemmaksi sen käyttäminen tulee. 

  Monissa varsinaisissa lastenräpylöissä löytyy hätäirroitusominaisuus, joka tukee turvallista räpylän käyttöä. Tällöin räpylän poistaminen tarvittaessa käy nopeasti toisin kuin aikaisemmin puhumassamme neopreenisukallisessa mallissa. Monoräpylävalmistajat, kuten Finis, ovat testanneet aina tuotteensa turvallisuuden ja tarjoavat kattavaa ohjeistusta käyttöä varten.




Finiksen Wave -monoräpyläsarjan kaksi keltaista räpylää
(c) Finis Inc
Virallisen räpylävalmistajan Finiksen merenneitomonoräpylä.
Sopii hyvin aloittelevalle merenneitoilijalle.
(c) Finis Inc




PERINTEISEN RÄPYLÄN PLUSSAT & MINKAT

+ Saa paremmin vauhtia
+ Eri tasoisille uimareille eri räpylät
+ Helppo kuivattaa
+ Turvallinen
+ Kestävä

- Raskaampi
- Vaatii kokemusta
- Väärin mitoitettu räpylä on epämukava





PYRSTÖN HANKINTA 

Mikä pyrstö sopii minulle? 

Pyrstöjä on onneksi tarjolla paljon, eri väreissä, koossa, räpylöillä ja oheistuotteilla. Tarkemmat tiedot tietystä tuotteesta löydät aina valmistajan tai jälleenmyyjän sivuilta. Omasta kokemuksestani ohjaajana ja merenneitkouluohjelmien vetäjänä voisin suositella harrastelijoille seuraavaa:

HUOM! Muistathan kuitenkin aina, että pyrstö ei missään tapauksessa oli uintiapuväline!  Ennen pyrstön hankintaa pitäisi löytyä hyvä sukellus- ja uintitaito. Pyrstö ei itsessään ole uintiapuväline eikä se tule auttamaan käyttäjäänsä uimaan.

Totuttelijalle
Pelkästään pyrstökangas tai pelkkä monoräpylä.

Aloittelijalle
Neopreeniset sukkajalkataskut omaava  monoräpylä yhdistettynä joustavaan pyrstökankaaseen. Aloittelija voi myös käyttää perinteistä lasten monoräpylää. Monoräpylän suositellaan olevan pieni, kevyt ja jäykkyydeltään pehmeä, jotta pyrstön hallitseminen on helppoa.

Kokeneelle
Kunnon monoräpylä (esim. Finis Wave, Finis Foil, Mahina Merfin). Monoräpylän terä alkaa olemaan jo jäykkä ja voimaa eteenpäin liikkumiseen löytyy. Monoräpylän see helposti yhdistettyä haluamaansa pyrstökankaaseen.



(c) FinFun Mermaids




Miksi suosia virallista valmistajaa?

Edellisessä blogisarjan osassa kävimmekin läpi hyvin merenneitoilijan turvallisuutta. Pyrstöjen hankintaankin kuuluu valitettavasti iso kasa turvallisuusriskejä. Siksi neuvomme onkin yksinkertainen: Suosi aina virallista valmistajaa pyrstöhankinnoissasi. 

Suosittelemme aina harkitsemaan merenneidon pyrstön hankinnan tarkoin ja miettimään mitä materiaalia tilaamasi pyrstö oikeasti on, onko se turvallinen, onko se myrkytön ja kuinka kauan se tulee kestämään sinulla käytössä. Halpakin pyrstöhankinta voi kostautua nopeasti kun monoräpylä halkeaakin ensimmäisen käytön jälkeen. Tällöin pyrstön kustannushankita voi yllättäen tuplaantua.

Kannattaa muistaa, että usein halpamaista tilatut tuotteet eivät olet EU:n turvallisuussäädäntöjen mukaisia ja saattavat pahimmassa tapauksessa sisältää myrkyllisiä ainesosia, allergisoida tai aiheuttaa rikkoutuessaan vaaratilanteita. Tämän vuoksi oikean valmistajan ja jälleenmyyjän löytäminen on ensisijaisen tärkeää.

Mutta mistä tunnistan virallisen valmistajan tai myyjän? Virallinen valmistaja on aina testannut tuotteensa ja ilmoittaa tästä tuotteen tarkemmassa infossa. Virallinen valmistaja on myös voinut saada "serftifioitu valmistaja"- merkinnän tai muun vastaavan tunnustuksen laadukkaista tuotteistaan ja reilusta kaupan käynnistä. Virallinen valmistaja myös aina listaa tarkasti mitä hänen tuotteensa sisältää, onko ne allergiatestattuja, selkeä hinta, mitä kauppaan kuuluu 
sekä mahdolliset muut tuotevaihtoehdot. Virallisten valmistajien 
ja jälleenmyyjien kanssa kauppa käy vaivatta 
ja sen enempää kyyneliä vuodattamatta.








Mistä hankkia pyrstö Suomessa?

Pyrstön hankinta Suomesta käsin on yllättävän paljon helpompaa kuin moni tahtoisi uskoa. Nykyajan mahdollistama nettikauppa kuljettaa toivomasi tuotteen paikasta kuin paikasta suoraan kotiovellesi tai lähimpään postiin. 
 Tässä lista meidän suosittelemista jälleenmyyjistämme. Valmistajia löytyy toki muitakin, tässä kuvassa esittelemme kuitenkin jälleenmyyjät ja valmistajat, joista meillä on kokemusta. Mikäli aiot hankkia pyrstön ulkomailta eli EU-alueen ulkopuolelta otathan huomioot, että tilaukseesi tulee tullia. Lisää tullimaksuista ja tullauksesta voit lukea osoitteesta www.tulli.fi







Kiitos lukemisesta ja piipahtamisesta jälleen blogiini. Toivottavasti teksti ratkaisi syntyneitä ongelmia tai muita pattitilanteita liittyen tekstiilisiin pyrstöihin. Seuraavassa postauksessa on luvassa Pyrstöt 2/2, jossa käymme läpi oikean koon löytämistä, pyrstön pukemista sekä käyttöä helpottavia vinkkejä. Miten kuivattaa ja huoltaa pyrstö oikein? Kuinka pyrstöni kestää minulla mahdollisimman pitkään?

Nämä kaikki ja enemmän selviää seuraavassa blogipostauksessa! :)



Mikäli sinulle heräsi kuitenkin kysymyksiä tästä blogipostauksesta, voit heittää kysymyksiä alle kommentoimalla tai lähettää vaikka sähköpostia osoitteeseen info@merenneitoriia.fi.


To Be Continued...




Kommentit

Suositut tekstit